مقاله

آیا یادگیری استاپ موشن رده سنی به‌خصوصی دارد؟

استاپ موشن، از جمله محبوب‌ترین تکنیک‌های انیمیشن‌سازی است که از حدود 100 سال پیش تاکنون در صنعت سینما و فیلمسازی استفاده می‌شود. این تکنیک، از اشیاء و ملزومات واقعی اما بی‌جان استفاده کرده و با گرفتن عکس‌های متعدد از آن‌ها و سپس کنار هم قراردادن عکس‌ها، به آن‌ها جان می‌بخشد. در واقع، آنچه در نتایج استاپ موشن دیده می‌شود، فیلم‌هایی است که در آن توهم حرکت اشیاء ایجاد شده، درحالی‌که تمامی جزئیات فریم به فریم تغییر یافته و حرکت داده می‌شود. امروزه از این تکنیک برای موارد بسیاری از جمله در حوزه‌های آموزشی، بازاریابی، فیلمسازی و … استفاده می‌شود. به افرادی که استاپ موشن می‌سازند، انیماتور استاپ موشن گفته می‌شود.

در این مقاله قصد داریم تا با معرفی بیشتر این تکنیک، ببینم یک استاپ موشن انیماتور کیست و چه کارهایی انجام می‌دهد. همچنین با تمرکز روی روند یادگیری این تکنیک، به این سؤال پاسخ می‌دهیم که آیا یادگیری استاپ موشن، رده سنی بخصوصی دارد یا خیر. اگر شما نیز به کار در این زمینه علاقه دارید و می‌خواهید ببینید که آیا می‌توانید آموزش آن را شروع کنید، ادامه این مطلب را از دست ندهید.

استاپ موشن انیماتور کیست؟

Stop Motion Animator فردی است که از تکنیک فیلمسازی استاپ موشن استفاده می‌کند که در آن اشیاء به‌صورت فیزیکی در فواصل کوچک بین فریم‌های عکس، به‌صورت جداگانه دستکاری می‌شوند. وظایف یک استاپ موشن انیماتور، شامل استفاده از مدل‌ها، عروسک‌ها یا دستسازه‌های خمیری برای ساخت فیلم‌های انیمیشن، تبلیغات تلویزیونی و یا محتواهای تبلیغاتی یک برند است. این افراد در واقع هنر عکاسی را با توانایی دستکاری نور و تشخیص زوایای مناسب برای ایجاد انیمیشن استاپ موشن، بدون دستکاری دیجیتالی، ترکیب می‌کنند.

یک انیماتور، با گرفتن عکس‌های متعدد از اشیاء و صحنه‌ها در موقعیت‌های مختلف، انیمیشن را می‌سازد. وقتی این تصاویر کنار هم قرار می‌گیرند، به نظر می‌رسد که جسم به‌خودی‌خود در صحنه حرکت می‌کند. این رویکرد غیرمعمول آن را به یک نوع انیمیشن قابل باورتبدیل می‌کند و نتایج نهایی، کاملاً متفاوت از یک کارتون طراحی شده با دست یا انیمیشن کامپیوتری است. این تکنیک در برخی از موفق‌ترین پروژه‌های انیمیشنی که تا کنون تولید شده، استفاده شده است.

به‌عنوان یک انیماتور استاپ موشن، شما باید بتوانید نور و زوایای هر صحنه را برای قابل باور کردن آن و تشکیل یک خط داستانی جذاب، فراهم کرده و استفاده از استاپ موشن را به عنوان تکنیکی برای بیان واضح‌تر داستانی که می‌خواهید بگویید، درک کنید. برای درک بهتر این موضوع، ما مهارت‌های کلیدی یک استاپ موشن انیماتور را به‌صورت خلاصه در ادامه مورد بررسی قرار داده‌ایم.

مهارت‌های کلیدی در استاپ موشن

شما به‌عنوان یک استاپ موشن انیماتور، باید بتوانید مهارت‌های زیر را در خود ایجاد و یا تقویت کنید؛

  • درک خوب از اثرات نور و زوایای مختلف
  • مهارت بالای عکاسی
  • خلاقیت
  • انعطاف‌پذیری برای انتخاب پروژه‌های مختلف
  • دید خوب برای مشاهده جزئیات
  • تعامل با صنعتی که در آن زمینه استاپ موشن را می‌سازد.
  • توانایی کار با دیگران (تیمی) و کار مستقل (انفرادی)
  • استعداد هنری و مهارت‌های فنی
  • صبر زیاد برای پیشبرد روند پروژه

چگونه به یک انیماتور استاپ موشن تبدیل شویم؟

برای تبدیل شدن به یک انیماتور استاپ موشن، مدرک هنرهای زیبا، فیلم، انیمیشن یا موضوعات مرتبط دیگر می‌تواند مفید باشد؛ زیرا مهارت‌های مربوطه را در اختیار شما قرار می‌دهد. البته که داشتن این مدرک‌ها ضروری نیست و تنها می‌تواند برای پیشرفت بیشتر به شما کرده و روند یادگیری را سریع‌تر پیش ببرد. برخی از کارفرمایان نیز ممکن است از شما انتظار چند سال کار حرفه‌ای در زمینه استاپ موشن را داشته باشند اما این امر همیشه هم ضروری و الزامی نیست.

درهرحال، اگر می‌خواهید به یک انیماتور استاپ موشن تبدیل شوید و هیچ تجربه‌ای در این زمینه ندارید، ایده خوبی است که تجربه‌ای در قالب تجربه کاری، مشاغل پاره‌وقت، داوطلبی یا حتی کارآموزی کسب کنید. هر تجربه‌ای هراندازه کم و کوچک، بهتر از نداشتن تجربه است. ما در این مقاله سعی می‌کنیم تا با بررسی چند نکته اساسی، به افراد مبتدی در این زمینه کمک کنیم. اما پیش از آن، بیایید ببینیم که از چه سنی می‌توان یادگیری استاپ موشن را شروع کرد.

رده سنی مناسب برای یادگیری استاپ موشن

یکی از مسائلی که همواره ذهن انسان را در زمان یادگیری یک مهارت جدید به خود مشغول می‌کند، مسئله سن‌وسال است. تکنیک‌های انیمیشن‌سازی و به‌خصوص استاپ موشن، به‌سرعت در دنیا در حال پیشرفت بوده و افراد در زمینه‌های مختلف از آن استفاده می‌کنند. باتوجه‌به این مسئله، ممکن است بسیاری از افراد بخواهند به آموزش و یادگیری این مهارت بپردازند و در این حوزه فعالیت کنند، اما به دلیل سن‌وسال، از این کار پشیمان شوند. در یک کلام، برای یادگیری استاپ موشن، هیچ سنی زود یا دیر نیست.

شما تنها کافی است مهارت‌های گفته شده در بالا را در خود به وجود آورده و یا تقویت کنید و برای این کار، هیچ محدودیت سنی وجود ندارد. ممکن است یک نفر مهارت‌های عکاسی یا خلاقیت خود را در سن 50 سالگی به حد ایده‌آل برساند، اما فردی دیگر، اکثر فاکتورهای لازم را در سن 18 سالگی داشته باشد. چنانچه قصد دارید به یک انیماتور استاپ موشن موفق تبدیل شوید، تنها به ارتقای کیفیت کار خود فکر کرده و روی پیشرفت آن تمرکز کنید. مطمئناً مشتریان شما، پیش از سن‌وسال به سابقه کاری و مهارت‌های شما نگاه می‌کنند. نکات زیر، برای پیشرفت افراد مبتدی می‌تواند مفید باشد.

نکاتی برای افراد مبتدی در استاپ موشن

حتماً لازم نیست در زمینه تبلیغات و یا ساخت انیمیشن فعالیت کنید تا متوجه تأثیر بالای محتواهای ویدئویی و انیمیشن در پیشبرد اهداف برندها شوید. با نگاهی جزئی به رسانه‌های اجتماعی، به‌خوبی می‌توان فهمید که جایگاه انیمیشن‌ها در تبلیغات و آموزش یا سایر حوزه‌های مختلف، روزبه‌روز در حال پیشرفت است. حالا دیگر کاربران نیز به این‌گونه از محتواها عادت کرده و بیشتر از سایر اشکال محتوا، آن را می‌پسندند.

باتوجه‌به این مسئله، بسیاری افراد می‌خواهند تا هرچه زودتر در زمینه ساخت استاپ موشن و انیمیشن فعالیت خود را آغاز کنند. نکات زیر، برای افراد مبتدی در زمینه تولید استاپ موشن می‌تواند تا حد زیادی مفید باشد.

1. از دیگران الهام بگیرید.

انیمیشن استاپ موشن به معنای عکس گرفتن از یک شیء، حرکت‌دادن دقیق آن شیء، گرفتن عکس دیگر و تکرار این روند تا زمانی است که یک صحنه را خلق کنید. اگرچه این تعریف بسیار ساده به نظر می‌رسد، اما قبل از شروع، بهتر است یک‌لحظه وقت بگذارید تا ببینید دیگران چه کرده‌اند. بررسی آثار انیماتورهای دیگر و به‌خصوص کسانی که در این زمینه بیشتر شناخته شده هستند، می‌تواند به شما در خلق آثار جدید کمک کند.

2. برنامه‌ریزی کنید.

وقتی ایده اولیه را در ذهن خود ساختید، چند استوری بورد تهیه کنید، چرا که قبل از شروع یک فرایند زمان‌بر، بسیار مهم است که ایده واضحی از کاری که انجام می‌دهید داشته باشید. اکثر نرم‌افزارهای ویرایش ویدئو به طور پیش‌فرض روی 30 فریم در ثانیه هستند، بنابراین می‌توانید برای هر ثانیه فیلم، حدود 10 عکس (هرکدام 3 فریم طول بکشد) بگیرید. گرفتن 8 عکس در ثانیه که هر تصویر 3 فریم طول بکشد، برای ویرایش در 24p ایده‌آل است.

همه این محاسبات، به شما در برنامه‌ریزی دقیق کمک کرده و می‌توانید زمان‌بندی پروژه را کنترل کنید. یک ویدئوی 10 ثانیه‌ای، به حدود 80-100 عکس نیاز دارد. لازم است به‌خاطر داشته باشید که همیشه، این روند بیشتر از آنچه فکر کنید طول می‌کشد.

3. بادقت زیاد عکاسی کنید.

زمانی که شروع به گرفتن عکس‌ها می‌کنید، بسیار مهم است که محتاط و دقیق باشید. برای داشتن یک انیمیشن روان، اشیاء خود را به‌اندازه بسیار کم و جزئی در چندین فریم دستکاری کنید.

برای عکاسی در ساخت استاپ موشن؛

  • به دوربین ضربه نزنید،
  • تنظیمات دوربین خود را تغییر ندهید،
  • نور را تغییر ندهید،
  • چند فریم آزمایشی بگیرید،
  • سعی کنید هر صحنه را بدون وقفه کامل کنید،
  • بیشتر از آنچه که فکر می‌کنید نیاز است، عکس بگیرید. به‌خاطر داشته باشید که همیشه می‌توان عکس‌ها را در مرحله پس از تولید حذف کرد، اما نمی‌توانید عکس‌های بیشتری اضافه کنید.

4. در مرحله ویرایش، دقت کافی داشته باشید.

مرحله ادیت یا ویرایش، شامل تغییر تصاویر، افزودن موسیقی یا جلوه‌های صوتی و … است. تمام عکس‌های خود را در رایانه خود آپلود کرده و آنها را به ترتیب کنار هم قرار دهید. در صورت لزوم رنگ‌ها را تنظیم کنید و هر فریم ناخواسته را قبل از افزودن صدا، حذف کنید. هیچ‌چیز به‌اندازه یک موسیقی متن خوب، انیمیشن را تقویت نمی‌کند.

جمع‌بندی نهایی

انیمیشن استاپ موشن، پدیده جدیدی نیست، اما قرار نیست به این زودی‌ها ناپدید شوند. طبق آنچه که انتظار می‌رود، احتمالاً استاپ موشن انیماتورها در سال‌های 2016 تا 2026 میلادی، دوران اوج خود را داشته باشند و حتی با استقبال بالای مردم از این شکل از محتوا، این زمان برای سالیان بیشتری نیز طول بکشد. استفاده از استاپ موشن، امروزه دربازی‌های ویدئویی، فیلم‌ها، تلویزیون، تبلیغات، محتواهای آموزشی و … استفاده شده و به نظر می‌رسد این روند ادامه پیدا کند.

درحالی‌که استفاده از انیمیشن‌های استاپ موشن با ظهور فناوری رایانه کمی کاهش یافته، اما هنوز هم تقاضا برای آن کم نیست، زیرا جذابیت استاپ موشن در منحصربه‌فرد بودن آن است. بنابراین، به‌عنوان یک Stop Motion Animator ممکن است این فرصت را داشته باشید که روی پروژه‌های بسیار مهمی کار کنید که برای سایر انیماتورها در دسترس نیستند. پس اگر به این کار علاقه دارید، هرچه سریع‌تر آموزش را شروع کرده و به فکر محدودیت‌های سنی آن نباشید.